Vacumeren
Verleng de houdbaarheid van uw product en bescherm tegen invloeden van buiten.
Maar ook voor veel non-foodproducten is luchtdicht verpakken ideaal. Hierbij kunt u denken aan grote en/of waardevolle producten zoals kussens, geld, elektronische componenten, onderdelen, juwelen en horloges. De lijst van deze producten is eindeloos. U kunt het zo gek niet bedenken of het wordt vacuüm verpakt.Vacuümverpakken is een effectieve manier om de houdbaarheid van een product te verlengen en het te beschermen tegen invloeden van buiten. Doordat daarbij lucht wordt verwijderd, wordt ook zuurstof verwijderd. Bij voedingsproducten wordt zo voorkomen dat aerobe micro-organismen het voedsel bederven.
Het principe
Het product in de vacuümzak wordt in de kamer gelegd. De open zijde van de zak ligt over de sealbalk. Bij het sluiten van het deksel zal de machine het vacuümproces automatisch voltooien. De fases in het vacuümproces zijn: vacumeren, gas injecteren (optioneel), sealen en (Soft Air) beluchten.
Regelen van het vacuümproces
De eerste fase van de verpakkingscyclus is het verwijderen van de lucht uit het product, de zak en de kamer. Zodra de gewenste hoeveelheid lucht is verwijderd, gaat de machine door met de volgende fase. De tweede fase houdt in dat gas wordt toegevoegd of dat de zak wordt geseald. U kunt het vacuümproces op 3 verschillende manieren besturen:
Tijdbesturing
Sensorbesturing
Voordelen van sensorbesturing
Besturing met kookpuntdetectie (Liquid Control)
Vochtige of vloeibare producten kunnen tijdens het vacumeren snel het kookpunt bereiken. Vochtige producten kunnen zelfs koud koken. Daarom heeft Henkelman sensorbesturing uitgerust met een extra optie: de functie Liquid Control. Als u deze functie activeert, zal de sensor de dampfase van een vochtig of vloeibaar product snel en nauwkeurig signaleren. Daarmee voorkomt u dat het product tijdens het vacumeren het kookpunt bereikt. Zo vermijdt u schadelijke gevolgen voor het product en de machine. Voordelen van Liquid Control:
Instellen van de vacuümmachine
- Stel het gewenste aantal seconden of het percentage in of activeer de liquid control
- De machine vacumeert gedurende de ingestelde periode of totdat het ingestelde percentage of het kookpunt bereikt is.